Ilmailumuseoyhdistys palkitsi ansioituneita vuosikokouksessaan

10.04.2022

Ilmailumuseoyhdistys ry palkitsi ansioituneita sääntömääräisessä vuosikokouksessaan 9.4.2022 klo 14 alkaen.

Seppo Uolamosta kunniajäsen

Seppo toimi 1970–1980-luvulla usean entisöintihankkeen vetäjänä ja ns. Tampereen entisöintiryhmän johtajana. Sepon tiimin käsien kautta ilmailumuseoissamme on tänä päivänä esillä sellaisia harvinaisuuksia kuten VMT Pyörremyrsky, VL Tuisku, Polikarpov UTI-4 ja Letov Š218 A Smolik. Lisäksi varastoituna oleva VL Humu sekä Tampereella entisen lentokonetehtaan alueella vitriinissä oleva VL Viima VI-1 on Sepon ryhmän työtä.

Sepon uran aikana Ilmavoimissa aloitettiin virka-ajan ulkopuolella vanhan lentokaluston kunnostus näytteille, ja luotiin pohjaa niin silloisen Keski-Suomen Ilmailumuseon eli nykyisen Suomen Ilmavoimamuseon sekä Suomen Ilmailumuseon näytteillä olevan kaluston saamiseksi esille näyttävässä kunnossa.

Myöhemmin Seppo on kirjoittanut kirjat Taivaan sinessä, Kahdesti alasammuttu: lentomestari Pauli Lehtonen ja Härmälä – Tampereen lentokenttä.

Seppo oli pitkään myös yhdistyksen hallituksen jäsenenä ja aktiivinen toimija jo lakkautetussa Tampereen Ilmasillassa.

Janne Paunille kultainen ansiomerkki

Pauni_2022_960x540.jpg

Eversti (evp) Janne Pauni aloitti museotoiminnan jo teini-ikäisenä. Hän on ollut toteuttamassa Suomen Ilmailumuseon näyttelyitä sekä talkoolaisena että museopäivystäjänä. Sotilasvirkauransa jälkeen Janne on palanut museomaailmaan ja hänen panoksensa niin yhdistyksen hallituksessa, Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksessa kuin jäseniltaesitelmöitsijänä on vertaansa vailla olevaa, arvovaltaista ja perinteitä kunnioittavaa. Jannen tietopohja, esiintymiskyky, yhteistyökyky sekä verkostoituminen eri ilmavoimatoimijoiden, ilmavoimakiltojen, ilmasiltojen ja muiden toimijoiden välillä ovat erittäin tärkeitä yhdistyksen aseman ja maineen kannalta.

Matti Nurmiselle ja Seppo Mäelle hopeinen ansiomerkki

Nurminen_2022_960x540.jpg

Matti Nurminen on aktiivinen simulaattorikouluttaja, joka liikennelentäjän uransa jälkeen on innostunut erityisesti kouluttamaan historiallisella Messerchmitt Bf 109 -simulaattorilla Suomen Ilmailumuseon elämyspalveluvieraita. Myös muissa museon simulaattoreissa Matti on ollut tuttu näky kouluttajana.

Maki_2022_960x540.jpg

Varsinaisena toiminnantarkastajana ainakin vuodesta 2004 toiminut Seppo Mäki on yksi yhdistyksen hallinnon pitkäaikaisimpia luottamushenkilöitä. Sepon tarkkaan silmään ja yksityiskohtaiseen tarkkuuteen ovat yhdistyksen jäsenet saaneet luottaa, ensin tilintarkastajana ja lakimuutoksen jälkeen toiminnantarkastajana.

Seppo on lisäksi toiminut jo ennen tilin- ja toiminnantarkastajakautta aktiivisena ja asiantuntevana ilmailukirjallisuuden asiantuntijana, kirjahuutokaupan meklarina sekä kamreerina. Sepon ymmärrys ja osaaminen ovat keskeisessä roolissa vuosittain järjestettävissä kirjahuutokaupoissa.

Marcus Borgströmille, Jorma Laaksolle, Heikki Kaakiselle, Jari Helanderille ja Mikko Skönille pronssinen ansiomerkki

Borgstrom_2022_960x540.jpg

Marcus Borgström on toiminut IMYn hallituksen neuvonantaja- ja projektitehtävissä sekä IMY:n edustajana Suomen Ilmailumuseosäätiön hallituksessa sekä nyttemmin säätiön edustajistossa. Marcus on myös ollut aktiivinen matkatoimintaan osallistuja. Erityisesti käynnissä olevassa Caravelle-projektissa hänellä on merkittävä rooli hankkeen taloudellisen onnistumisen kannalta.

Laakso_2022_960x540.jpg

Jorma Laakso tunnetaan yhdistyksessä paitsi aktiivisena tiistaikerholaisena myös ammattitaitoisena muovi- ja puupienoismallien korjaajana/kunnostajana. Hänen käsiensä kautta on kulkenut kymmenkunta puumallia sekä lukuisa määrä yhdistyksen lahjoituksena saatuja muovipienoismalleja, jotka ilman kunnostusta olisivat olleet poistomateriaalia. Nyt ne saavat uuden elämän tulevaisuuden näyttelytoteutuksissa.

Heikki Kaakinen on ollut mukana VL Myrsky II -projektissa sen alusta alkaen. Hän on erikoistunut erilaisiin puutöihin niin siiven kuin koesiivenkin osalta. Hän oli myös Ilmailumuseoyhdistyksen hallituksen jäsen vuosina 2016–2017. Heikki on toiminut myös aktiivisesti Hawk-elämyskeskuksessa Hawk-esittelijänä tuoden ilmailullista tietoa ja taitoa niin uusien kuin vanhojen ilmailijoiden eduksi.

Helander_2022_960x540.jpg

Jari Helander on toiminut pitkäaikaisesti, aktiivisesti, määrätietoisesti ja ammattitaitoisesti yhdistyksen hallituksen jäsenenä ja jäsensihteerinä. Jäsensihteerin tehtävää hän on hoitanut innolla ja opetellut samalla hallitustyöskentelyä sekä yhdistysaktiivisuutta. Jari on myös innokas osallistuja yhdistyksen matkoille ja niiden suunnitteluun. Hän on myös innokas panssarimies, jolta ilmailun ja panssarien yhteensovitus sujuu ongelmitta.

Skon_2022_960x540.jpg

Mikko Skön toimii yhdistyksen laskuttajana, myyntireskontran hoitajana sekä tapahtumissa innokkaana ja aktiivisena myymäläpäällikkönä. Mikko pitää huolen, että kassajärjestelmä ja tuotteet ovat ajan tasalla ja helppokäyttöisiä, ja että päätteeltä löytyvät kulloinkin myynnissä olevat tuotteet oikeilla hinnoilla. Tapahtumien toteutuksessa Mikko on aktiivinen, oma-aloitteinen ja määrätietoinen, ja toiminnallaan hän on edesauttanut yhdistysjohtoa tapahtumien onnistumisten ja korkealaatuisten toteutusten syntymisessä.

Myös Kyösti Partonen sai pronssisen kunniamerkkinsä

Partonen_2022_960x540.jpg

Tietokirjailija Kyösti Partonen on tallentanut suomalaista ilmailuhistoriaa vuosikymmenet, kirjoittanut artikkeleita suomalaisiin ja ulkomaisiin lehtiin sekä ilmailukirjoja. Hänellä on myös laaja ilmailuhistoriallinen valokuva-arkisto, josta hän on antanut kuvia muidenkin julkaisuihin.

Kunniamerkki on myönnetty Partoselle vuonna 2020, mutta nyt hän pääsi noutamaan sen.

Standaari Matti Kiiskiselle, Martti Saariselle, Juha Veijalaiselle, Raimo Lappalaiselle, Jouko Jahnukaiselle ja Pia Illikaiselle

Kiiskinen_2022_960x540.jpg

Matti Kiiskinen on toiminut vuodesta 2018 varatoiminnantarkastajana ja vuodesta 2019 toiminnantarkastajana. Ennen tätä Matti on osallistunut aktiivisesti IMY:n toimintaan jäsenmatkoilla. Koronapandemian aikana hän on ollut aktiivisesti kannustamassa ja tukemassa hallituksen toimintaa sekä osallistunut aktiivisesti verkkojäseniltatoimintaan. Hän on toiminut myös vuoden 2017 marraskuusta Ilmailumuseoyhdistys ry:n edustajana Suomen Ilmailumuseosäätiön edustajistossa.

Martti Saarinen on pitkän Finnairin tekniikassa tekemänsä työuran jälkeen ollut aktiivisesti mukana Douglas DC-3 OH-LCD:n eli Lokin kunnostuksessa ja Vantaan vuoden 2015 asuntomessuille Kivistöön siirtämisessä. Hän on nyttemmin mukana vielä Arlandassa olevan Ilmailumuseoyhdistyksen Caravelle III-koneen purkamisen, kuljetuksen ja kokoamisen suunnittelussa. Ensikosketus museokoneisiin tuli jo työuran aikana, kun hän pääsi jarrumieheksi Convair Metropolitaniin konetta tekniikasta museolle siirrettäessä. Martin ammattitaito on erityisesti tullut esille suunniteltaessa Caravellen tuontia Suomeen.

Juha Veijalainen liittyi Tiistaikerhoon vuonna 2017. Tiistaikerhossa Veijalainen on osallistunut mm. VL Myrsky II, I.V.L. K.1 Kurki ja Caudron C.59 -koneiden entisöinteihin. Veijalainen on monipuolinen osaaja ja etenkin metallitöiden taitaja. Hän on ollut aina valmis lähtemään liikkeelle Tiistaikerhoon liittyvissä asioissa, milloin Päijät-Hämeen ilmailumuseoon Vesivehmaalle, milloin Suomen ilmavoimamuseoon Tikkakoskelle. Arkkitehtinä hän on tarjonnut auliisti osaamistaan ilmailumuseoiden toimintaan liittyvissä hankkeissa. Kesällä 2020 Veijalainen osallistui Vesivehmaan lentokentällä järjestetyn Drive-in lentonäytöksen toteuttamiseen.

Lappalainen_2022_960x540.jpg

Raimo Lappalainen on ollut Tiistaikerhon uskollinen jäsen vuodesta 2013. Sinä aikana hän on osallistunut mm. I.V.L. D.26 Haukka I, Kassel 12, DC-3 ”Lokki”, Valmet Tuuli III:n, I.V.L. K.1 Kurki ja Caudron C.59 -koneiden entisöinteihin. Lappalainen on itsestään numeroa pitämätön monipuolinen tekijä, jolta onnistuvat monenlaiset koneiden entisöintien edellyttävät työtehtävät.

Jahnukainen_2022_960x540.jpg

Jouko Jahnukainen liittyi Tiistaikerhoon 2014. Sinä aikana hän on ehtinyt osallistua mm. I.V.L. D.26 Haukka I, Kassel 12, DC-3 ”Lokki”, I.V.L. K.1 Kurki ja Caudron C.59 -koneiden entisöinteihin. Taidoltaan monipuoliselta Jahnukaiselta sujuvat niin puu-, metalli- kuin maalaustyötkin. Harrasteilmailutausta ja historiallisen Tiger Moth -experimental-koneen (OH-XLA) osakkuus antavat lisäarvoa Tiistaikerhon entisöintitoimintaan.

Illikainen_2022_960x540.jpg

Pia Illikainen on toiminut museonjohtajana syyskuusta 2018. Pian aikana museo on jatkanut uudistumistaan, kehittänyt toimintaansa ja tiivistänyt yhteistyötään Ilmailumuseoyhdistyksen kanssa. Haastavana koronapandemia-aikana museo säilytti elinvoimaisuutensa ja on aktiivisesti hakenut ratkaisua uuden ilmailumuseon aikaansaamiseksi.

Reino Myllymäki

16.05.2022Jäsenilta keskiviikkona 18.5.2022 on peruttu
13.05.2022Tutustu Caravelle-osastoon Turun Messuilla
12.05.2022Lennolle historiallisella DC-3-koneella
01.05.2022Ilmailumuseoyhdistyksen vuosikokouksen 9.4.2022 päätöksiä
17.04.2022Paavo Kahla -kirjasta tulee Ilmailuhistoriakirjasarjan seuraava osa
12.04.2022Paveli - Koelentäjä Paavo Janhunen on Vuoden 2021 Ilmailukirja
10.04.2022Ilmailumuseoyhdistys palkitsi ansioituneita vuosikokouksessaan
21.03.2022Ilmailukirjallisuushuutokauppa kevään ilmailukirjallisuuspäivässä 9.4.2022
08.03.2022Suomen Ilmailumuseon välihallin Myrsky-näyttely avattu
08.03.2022Jäseniltakutsujen läpimenoa haitannut vika korjattu

Siirry arkistoon »