« Takaisin

Hanna Rautasaari: Marraskuu

Akvarellin on maalannut Suomen Ilmavoimamuseolle Hanna Rautasaari. 12-osaisen sarjan teokset julkaistaan kuukausittain ja ne ovat rajoitettuna painoksena (30 kpl/taulu) myynnissä Ilmavoimamuseon museokaupassa hintaan 25 €/kpl (kehystämätön) + toimituskulut. Originaalit ovat nähtävillä ilmestymisensä jälkeen museon perusnäyttelyssä. Ilmailumuseoyhdistys välittää tilaukset Suomen Ilmavoimamuseolle, joka toimittaa ja laskuttaa tuotteet.

Tilaa omasi Suomen Ilmavoimamuseon verkkokaupasta!

Marraskuun akvarelli: Lohikäärme ja visentti

Ilmavoimat astui uudelle aikakaudelle 1970-luvulla, kun ensimmäinen Saab 35 Draken siirtolennettiin Ruotsista Suomeen 2.5.1972. Ilmavoimien käytössä oli 48 Drakenia, joista osa koottiin Suomessa ja osa hankittiin käytettynä Ruotsista.

Drakenin merkitys Ilmavoimien torjuntakyvylle oli huomattava. Edistyksellisen tutkansa ja tutkaohjuksensa ansiosta koneella kyettiin suorittamaan torjuntoja kaikissa sää- ja valaistusolosuhteissa. Drakenin ohjuksilla voitiin myös torjua vastaantulevia maaleja, mikä ei aiemmalla lentokalustolla ollut mahdollista.

Drakeniin kehitettiin kotimaisena innovaationa tietovuojärjestelmä, joka mahdollisti tiedonsiirron ja sitä kautta reaaliaikaisen tilannekuvan jakamisen hävittäjätorjunnan johtamisessa ilmapuolustuksen johtopaikkojen ja torjuntahävittäjien välillä.

Draken osoittautui myös vaativista lento-ominaisuuksistaan huolimatta erittäin turvalliseksi konetyypiksi. Sille sattui lähes 30-vuotisen palveluksen aikana vain yksi kuolemaan johtanut onnettomuus.

Kuvassa Ari Martikainen on tiukassa kaarrossa erikoismaalatulla DK-215:llä elokuussa 2000. Hävittäjälentolaivue 11:n tunnusväreihin maalattu Draken lensi viimeiset esityslentonsa kesällä 2000 ennen konetyypin lentojen päättymistä Ilmavoimissa.

Kapteeni Mika Tuiskun tunnelmia Juhannuksena 2000: "Yö on kaunis ja tyyni. Aurinko hehkuttaa tummaa maisemaa, hiipuvien juhannuskokkojen savuvanoja näkyy siellä täällä... Suomalaisen suviyön rauhaa rikkoo vain Drakenin massiivinen jylinä". Mika Tuisku on ohjaimissa; kone on paluulennolla Pohjanmaalta Rovaniemelle, Tuiskulla on takanaan ensimmäinen esiintyminen taitolentäjänä Kauhavan juhannusaattojuhlissa. Ajatukset ovat korkealla ja onnistumisentunne on mahtava: ”Jos maapallossa olisi ollut kahvat, olisin sillä hetkellä siirtänyt kiertorataa pari astetta sivuun.”

Hinta:25.00 €