« Takaisin

Hanna Rautasaari: Lokakuu

Akvarellin on maalannut Suomen Ilmavoimamuseolle Hanna Rautasaari. 12-osaisen sarjan teokset julkaistaan kuukausittain ja ne ovat rajoitettuna painoksena (30 kpl/taulu) myynnissä Ilmavoimamuseon museokaupassa hintaan 25 €/kpl (kehystämätön) + toimituskulut. Originaalit ovat nähtävillä ilmestymisensä jälkeen museon perusnäyttelyssä. Ilmailumuseoyhdistys välittää tilaukset Suomen Ilmavoimamuseolle, joka toimittaa ja laskuttaa tuotteet.

Tilaa omasi Suomen Ilmavoimamuseon verkkokaupasta!

Lokakuun akvarelli: Hopeanuolet

Taiteilija Hanna Rautasaaren akvarelliteossarjan kymmenes osa on nimeltään "Hopeanuolet".

Epäonnistuneen Gnat-hankinnan jälkeen Ilmavoimat tarvitsi kipeästi uutta ajanmukaista kalustoa. Kiristyneen maailmantilanteen vuoksi Neuvostoliitto tarjosi yllättäen uusinta MiG-21-kalustoa vahvistaakseen Suomen ilmapuolustusta mahdollisia Neuvostoliittoa uhkaavia pommikoneita vastaan. Kuvassa lentävät MiG-21F-13-hävittäjät edustivat ensimmäistä ajanmukaista hävittäjätyyppiä Suomen Ilmavoimissa Messerschmittin jälkeen. Se osoittautui luotettavaksi ja lento-ominaisuuksiltaan miellyttäväksi konetyypiksi.

Insinöörieverstiluutnantti Jyrki Laukkasen kuvausta MiGillä lentämisestä:

"Jos on tarvetta nousta yli 15 000 metrin korkeuteen, on hyödynnettävä tietoa ylisoonisten hävittäjien suoritusarvoteoriasta. MiG-21F-13 -koneessa on säätyvä nokkakartioilmanotto sekä muuttuvapoikkipintainen moottorin suihkusuutin, jotka antavat työntövoimaa sitä enemmän mitä kovempaa lennetään. Jos on tarkoitus nousta 18 000 metrin tienoille, paras tapa on kiihdyttää noin 10 000 metrissä nopeudelle 1,8 Machia ja aloittaa nousu tällä nopeudella. Jälkipoltolla kerosiinia palaa melkoisella vauhdilla, mutta nouset korkeuksiin nopeudella, jota et voi kokea muilla kuin ylisoonisilla suihkukoneilla. Vaikuttavan nousun jälkeen on sitten varauduttava paluuseen tukikohtaan, sillä miltei kaikki polttoaine on jo käytetty."

Hinta:25.00 €