« Takaisin

Hanna Rautasaari: Heinäkuu

Akvarellin on maalannut Suomen Ilmavoimamuseolle Hanna Rautasaari. 12-osaisen sarjan teokset julkaistaan kuukausittain ja ne ovat rajoitettuna painoksena (30 kpl/taulu) myynnissä Ilmavoimamuseon museokaupassa hintaan 25 €/kpl (kehystämätön) + toimituskulut. Originaalit ovat nähtävillä ilmestymisensä jälkeen museon perusnäyttelyssä. Ilmailumuseoyhdistys välittää tilaukset Suomen Ilmavoimamuseolle, joka toimittaa ja laskuttaa tuotteet.

Tilaa omasi Suomen Ilmavoimamuseon verkkokaupasta!

Heinäkuun akvarelli: Hans Wind

Heinäkuun akvarellissa poseeraa luutnantti Hans Henrik Wind Brewster-koneessaan Suulajärvellä 12.09.1943. Sotien aikana lukuisat Ilmavoimien lentäjät saavuttivat vähintään viisi ilmavoittoa, jolloin heistä tuli "hävittäjä-ässiä". Heistä kaksi menestyneintä, Hans Wind ja Ilmari Juutilainen palkittiin kaksinkertaisena Mannerheim-ristin ritarina. Venäläisten suurhyökkäyksen aikana kesällä 1944 Wind pudotti 12 päivässä 30 viholliskonetta. Neljän sotavuoden aikana ”Hasse” saavutti 75 varmistettua ilmavoittoa ennen haavoittumistaan vakavasti.

Hans Wind muistelee kirjassa Hasse Wind – hävittäjälentäjä ensimmäistä sotakokemustaan:

"Ensimmäinen rintamalentoni jälkeen olinkin sitten ”valmis” sotalentäjä siirtyessäni Pellen lentueessa Lunkulan saareen Laatokan pohjoispuolelle. Siellä koin sodan ensimmäisen kerran. Muutamaa päivää aikaisemmin venäläiset merikadettien ja merialiupseerikoulun valiojoukot olivat yrittäneet maihinnousua saareen Laatokan puolelta.

Vihollinen oli kuitenkin verissä päin lyöty takaisin. Kymmenittäin ruumiita ja runsaasti sotamateriaalia uiskenteli rantakivikossa. Näky oli järkyttävä, kun en aikaisemmin ollut nähnyt edes siviiliruumista. Nuorukaiselle nousi pala kurkkuun. Tässä kohtaa lienee syytä mainita, että varsinaiset sotalennot aloittaessani minulla oli vain 172 lentotuntia eikä niitä sodan loputtuakaan ollut enempää kuin 662. Ero tämän päivän hävittäjäikaroksen ja jatkosodan hävittäjätaistelijan välillä on suunnaton. Nykyisinhän lasketaan, että valmiin ohjaajan koulutukseen kuluu aikaa 6-7 vuotta, jolloin lentotuntimäärä hipoo jo 2000:ta.

Olen monta kertaa nyt jälkeenpäin pohtinut, mitähän me oikein osasimme joutuessamme ensimmäisiä kertoja vihollisen lentäjien kanssa tekemisiin. Ehkä heillä oli samat aatokset itsestään!"

Hinta:25.00 €