« Takaisin

Hanna Rautasaari: Helmikuu

Akvarellin on maalannut Suomen Ilmavoimamuseolle Hanna Rautasaari. 12-osaisen sarjan teokset julkaistaan kuukausittain ja ne ovat rajoitettuna painoksena (30 kpl/taulu) myynnissä Ilmavoimamuseon museokaupassa hintaan 25 €/kpl (kehystämätön) + toimituskulut. Originaalit ovat nähtävillä ilmestymisensä jälkeen museon perusnäyttelyssä. Ilmailumuseoyhdistys välittää tilaukset Suomen Ilmavoimamuseolle, joka toimittaa ja laskuttaa tuotteet.

Tilaa omasi Suomen Ilmavoimamuseon verkkokaupasta!

Helmikuun aihe: "Sotilasilmailun uranuurtajat"

Sisällissodan jälkeen Ilmailuvoimien kehitys oli resurssien ja osaamisen puutteen vuoksi kangertelevaa ja lukuisten onnettomuuksien varjostamaa. Sekalaista kalustoa hankittiin sieltä täältä eikä uudella puolustushaaralla ollut vielä johdonmukaista kehityssuunnitelmaa. Vuonna 1919 asiantuntemuksen ja kaluston hankinnat suunnattiin Ranskaan, jolloin Ilmailuvoimille ostettiin 20 Brequet XIV -maakonetta ja 12 Georges-Levy G.L.40 HB2 - lentovenettä. Jälkimmäiset osoittautuvat suureksi pettymykseksi yhdeksän koneen tuhoutuessa onnettomuuksissa lyhyen ajan sisällä, mukaan lukien teoksessa kuvattu yksilö tunnukseltaan 3.B.407. "Sorslevi" tunnettiinkin tämän jälkeen myös lempinimellä "lentävä ruumisarkku". 

Kapteeni Väinö Mikkolan muistiinpanot konetyypistä: 

"G.L. 

1) Liian painava ja huonosta aineesta rakennettu. 

2) Moottori epäkäytännöllinen ja muutenkin epäluotettava. Ei kelpaa laivojen tarkastukseen eikä pidätykseen. Moottori vie liian paljon benziiniä ja voi olla ainoastaan 3-3,5 tuntia ilmassa, joka on liian vähän. Kone ei voi nousta vedestä tyynellä ilmalla. Moottori vaatii risiiniöljyä voiteluksekseen, joka on kallista ja ei saa joka paikasta."

Hinta:25.00 €