Hylyistä helmiksi -näyttely

hylyista_helmiksi_juliste_640_px_levea.jpegIlmailumuseoyhdistys ry:n 45-vuotisjuhlanäyttely - Hylyistä helmiksi. Lentokoneiden entisöintiä Suomessa - kunnioitti lentokoneiden entisöintityötä ja erityisesti vapaaehtoistyön osuutta siinä. Näyttely järjestettiin Suomen Ilmailumuseon ns. välihallissa 29.5.2014-6.1.2015.

Näyttelyn keskipiste oli Ilmailumuseoyhdistyksen lentokoneiden entisöintiä vapaaehtoisvoimin tekevän Tiistaikerhon entisöimä I.V.L. D 26 Haukka I -hävittäjä. Itse asiassa näyttelyn auetessa koneen entisöinti ei ollut valmis, vaan moottori oli vielä pois paikaltaan ja myös koneen yläsiivet puuttuivat. Varastoinnissa varsin huonoon kuntoon päässeiden yläsiipien entisöinti osoittautui koko hankkeen työläimmäksi osuudeksi. Mutta valmiiksi koneen entisöinti tuli näyttelyn aikana eli 22.3.2015 mennessä.

Näyttely kertoi kolmikielisin tekstein ja kuvin Ilmailumuseoyhdistyksen 45-vuotisesta taipaleesta. Jäsenmatkoista ja julkaisutoiminnasta, Suomen Ilmailumuseon perustamisesta, Haukka I -hävittäjästä ja sen jatkokehitelmästä, Haukka II -hävittäjistä. Erityisen tarkkaan näyttely kertoo Haukan entisöinnistä.

Esittely ei kuitenkaan rajoittunut vain Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhon tekemisiin, vaan esillä oli myös Tampereen entisöintiryhmän ja muiden Ilmavoimien yksiköiden tekemä lentokoneiden entisöinti vapaaehtoistyönä sekä Tikkakoskella tehtävä ammattimainen lentokoneiden konservointityö.

Näyttelytekstien yhteyteen oli lisätty ruutu- eli QR-koodi, jonka lukemalla älypuhelimeen tai taulutietokoneeseen ladatulla sovelluksella ohjasi verkkosivuille, joissa tarina jatkui. Ruutukoodit eivät toimi Ilmailumuseon OPAS-mobiiliopastusjärjestelmässä.

Oma osansa näyttelystä muodostivat kolme 50 tuuman näyttöä, joilla pyöri kolmikielisin selostustekstein varustettuja kuvasarjoja, jotka kertoivat Haukka-hävittäjän historiasta, Haukan entisöinnistä ja Tiistaikerhon entisöimistä koneista.

hylyista_helmiksi_2014-05-27.jpg

VL Myrsky II -projektille oli varattu oma nurkkauksensa, jossa kerrottiin hävittäjäkoneesta ja sen entisöinnistä. Esillä oli mm. ainoa koneesta säilynyt värivalokuva. Esillä oli myös Myrskyn alkuperäisiä ja uustuotettuja osia, Myrskyn metallirakenteinen runkokehikko sekä 14-sylinterinen Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp -moottori.

imy_hh_myrsky_2014-08-19.jpg

Myrsky-nurkkauksessa pyöri myös Yleisradion puoli tuntia pitkä dokumentti ilmailumuseoyhdistyksen alkuvaiheista ja ilmailumuseon perustamisesta. Dokumentti on vuodelta 1969. Näyttelyn kahden viikon ajaksi dokumentin tilalle vaihdettiin kahdella projektorilla ajettavat kuvaesitykset VL Myrskyn historiasta, käytöstä ja entisöinnistä. Taustalle saatiin Twin Wasp -moottorien ääntä.

Merkittäviltä osin vapaaehtoistyönä tehty erikoisnäyttely on Ilmailumuseoyhdistyksen ponnistus lentokoneiden entisöintityön ja sen tekijöiden nostamiseksi esiin ja kunnioittamiseksi. Näyttely oli avoinna Suomen Ilmailumuseon aukioloaikoina (klo 10-17 joka päivä paitsi keskiviikkoisin klo 10-20, huomaa juhlapyhien kiinniolemiset) museon pääsylipulla. Näyttelyjulkaisua myytiin erikseen.